Günlük Kiralık Ev Yönetmeliği

 Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Yönetmeliği

(Konutların tek seferde yüz gün veya yüz günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esaslar)

  • Turizm amaçlı kiralama izin belgesi alınmalıdır.
  • Başvurusu e-Devlet üzerinden yapılır.
  • Başvuru için İstenen Belgeler;
  1. Tapu,
  2. Binadaki tüm bağımsız bölümlerin kat malikleri tarafından İZİN VERDİĞİNE DAİR oy birliği ile alınan kararın noter onaylı örneği,
  3. Aynı binada aynı kiraya veren adına izin belgesi talep edilen konut sayısının beşi geçmesi durumunda işyeri açma ve çalışma ruhsatı,
  • Değerlendirme; İl kültür ve turizm müdürlüğü tarafından 30 gün içinde sonuçlandırılır. İzin belgesi düzenlenir ve 30 gün içinde denetim yapılır.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığınca Plaket Düzenlenir. Plaketin turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılması zorunludur. (İzin belgesi sahibinin adı veya ticaret unvanı, Konutun adresi, İzin belgesi tarihi ile konutun bulunduğu ilin plaka kodu ile başlayan belge numarası, Konutta konaklayabilecek azami kişi sayısı, bilgilerine yer verilir.)
  • Konutlarda aranacak nitelikler;
  1.  En az bir yatak, tuvalet-banyo, yaşam alanı ile mutfak düzenlemesi.  
  2. Konutta soğuk ve sıcak su, yatak odalarında nitelikli yatak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, banyoda kişi başı yüz ve banyo havlusu. 
  3. Kimyevi yangın söndürücüler ile banyo-tuvalet hariç sabit ayrımı olan tüm bölümlerde yangına karşı duman dedektörü, kapı arkalarında kaçış merdiveninin yerini gösteren kroki.
  4. Konutta kullanılan tefriş, dekorasyon, donanım ve cihazların standartlara uygun, temiz ve bakımlı ve çalışır durumda olması.
  5. Konutun kapasitesi; her yatak odası iki kişilik olacak şekilde hesaplanır, yatak odası sayıları haricinde en fazla iki kişilik kapasite ilave edilir. Bu şartları sağlayan oda sayısı daha fazla olsa dahi, aynı konutta konaklayabilecek kişi sayısı, üç yaşından küçük çocuklar hariç en fazla on iki kişidir
  • Konutun reklam ve tanıtımında bulunması zorunlu bilgiler;
  1. Konutun izin belgesinin örneği okunaklı bir şekilde yayımlanır.
  2. Konutun konumu, kişi kapasitesi, kaçıncı katta yer aldığı, balkon/teras bulunup bulunmadığı, yatak odası, salon/yaşam alanı ve banyo-tuvalet sayısı, odalarda yer alan yatakların iki kişilik, tek kişilik bilgileri, tefriş malzemeleri, pişirme, yemek hazırlama, soğuk saklama, sıcak/soğuk içecek hazırlama, servis malzemeleri, çamaşır, bulaşık makinası, televizyon, saç kurutma makinesi gibi donanımlar ile ısıtma-soğutma sistemleri, şahsi veya ortak kullanımda olan spor üniteleri, spa, yüzme havuzu, otopark imkanı bulunup bulunmadığı, konuta erişimde ve konut dahilinde yer alan erişilebilirlik düzenlemeleri, evcil hayvan kabul edilip edilmediği, kablolu/kablosuz internet imkanının bulunup bulunmadığı gibi bilgiler
  3. Site veya apartman yönetimi tarafından alınan kurallara ilişkin bilgilendirme. 
  4. Konutu teslim alma ve kullanım süresi sonunda boşaltılma saatleri ile temizlik hizmeti verilip verilmediğine ilişkin bilgilendirmeler.
  • İzin belgesi sahibinin yükümlülükleri
  1. Asgari olarak, her kullanıcı değişiminde konutun temizlik ve bakımını düzenli olarak yapmak/yaptırmak, haşere ile düzenli olarak mücadele etmek ve buna ilişkin kayıtları muhafaza etmek.
  2. Site veya bina yönetimi tarafından alınan kuralları yazılı olarak veya çevrim içi ortamda kullanıcılara bildirmek.
  3. 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında yükümlülükleri yerine getirmek.
  4. Bakanlıkça hazırlanacak plaketi konutun girişine asmak.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz İlan Paketi

Yabancı Çalışanların Bildirimi

2024 SMMM Asgari Ücret Tarifesi Yayımlandı